Dieta w chorobie alkoholowej – jak uzupełnić niedobory pokarmowe?
Alkohol stanowi substancję o silnie psychoaktywnym działaniu, której nawet niewielkie dawki wywierają widoczny wpływ na organizm człowieka. Powoduje ona między innymi obniżenie sprawności układu nerwowego, zaburzenia w reakcjach wzrokowych i słuchowych, obniżenie precyzji ruchów, zaburzenia równowagi oraz obniżenie sprawności aparatu mowy. Alkohol w znacznym stopniu oddziałuje również na proces odżywiania, prowadząc do zaburzeń. Alkohol w znacznym stopniu oddziałuje również na proces odżywiania, prowadząc do zaburzeń w procesie trawienia, gromadzenia, przetwarzania oraz wydalania składników odżywczych. Jest to związane z negatywnym wpływem tej substancji na pracę trzustki, powodującym zmniejszenie ilości wydzielanych przez nią enzymów trawiennych. Spożywanie alkoholu uszkadza również wyściółkę żołądka oraz jelit, zwiększa wydalanie tłuszczy, upośledza funkcję magazynowania witamin oraz hamuje przyswajanie mikroelementów.
Do jakich niedoborów pokarmowych prowadzi spożycie alkoholu?
Spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu upośledzenie funkcji magazynowania witamin oraz hamowanie przyswajania mikroelementów prowadzi do powstawania ich niedoborów w organizmie człowieka. Zarówno witaminy, jak i mikroelementy, są niezbędne do utrzymania podstawowych funkcji organizmu i jego poprawnego funkcjonowania, ich braki stwarzają więc poważne zagrożenie nie tylko dla zdrowia, lecz także życia człowieka. Osoby nadużywające alkoholu posiadają zazwyczaj niedobory takich witamin, jak:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K.
Pierwiastkami, których braki można zaobserwować u osób posiadających problem z piciem, są przede wszystkim:
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- selen.
Wszystkie witaminy i mikroelementy, których niedoborem zagrożone są osoby nadużywające alkoholu, pełnią istotne role w ludzkim organizmie.
Skutki wywołanych przez alkohol niedoborów pokarmowych dla organizmu
Wywołane przez nadmierne spożycie alkoholu niedobory z zakresu witamin i mikroelementów mają poważne skutki zdrowotne. W zależności o tego, jakiej witaminy i mikroelementu brakuje w organizmie człowieka, jest on narażony na inny rodzaj dolegliwości i chorób.
Niedobór witaminy B12
Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do obniżenia przyswajania witamin z grupy B, w tym witaminy B12, której niedobór skutkuje między innymi niedokrwistością, uszkodzeniem nerwów, zaburzeniami poznawczymi oraz zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Niedobór witaminy D
Witamina D ma w organizmie człowieka wpływ między innymi na poprawne działanie układu immunologicznego oraz procesy metaboliczne tkanki kostnej. Jej niedobór może skutkować obniżeniem odporności, prowadzącym do większej podatności na infekcje, a także nadmiernej łamliwości kości. Niedostatek witaminy D3 ma również wpływ na nasilenie zmęczenia oraz zwiększa ryzyko występowania stanów depresyjnych.
Niedobór witaminy K
Niedobór witaminy K jest jednym z najniebezpieczniejszych i brzemiennych w skutkach niedoborów witaminowych. Witamina K jest bowiem elementem niezbędnym do właściwego przebiegu procesów odpowiadających za utrzymanie właściwej krzepliwości krwi, a jej niedostatek prowadzi do obniżenia krzepliwości i może skutkować występowaniem niekontrolowanych krwawień.
Niedobór żelaza Wywołany negatywnym wpływem alkoholu na układ trawienny niedobór żelaza może powodować wystąpienie takich objawów, jak zmęczenie, wzmożona senność, nadmierne wypadanie włosów oraz powracające bóle głowy. Braki tego pierwiastka mogą również prowadzić do rozwoju anemii.
Niedobór cynku
Cynk to pierwiastek, który bierze udział w licznych procesach ludzkiego organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania oraz regeneracji skóry i błon śluzowych, a także odczuwania smaku i zapachu. Wpływa również na działanie układu odpornościowego. Niedobór cynku prowadzi między innymi do różnorodnych dolegliwości dermatologicznych, zaburzenia pracy tarczycy i wątroby oraz spowolnienia procesów gojenia się ran.
Jak powinna wyglądać dieta osoby uzależnionej od alkoholu?
Osoby uzależnione od alkoholu, a także osoby w trakcie terapii odwykowej, powinny zadbać o właściwie zbilansowaną dietę, która pozwala zapobiegać powstawaniu niedoborów witamin i mikroelementów. Wskazane jest zrezygnowanie z tłustych, obciążających wątrobę potraw. Dietetycy zalecają zamianę tłuszczów zwierzęcych na roślinne – oliwę z oliwek, olej lniany, a także popularny olej rzepakowy. Osoba zmagająca się z problemem nadmiernego picia powinna również pamiętać, by wyeliminować z diety takie elementy, jak nikotyna, kofeina oraz cukier rafinowany. W sytuacji, w której doszło do wystąpienia poważnych niedoborów, do ich uzupełnienia konieczne może się okazać zażywanie suplementów w sposób doustny lub, w trudnych przypadkach, dożylny. Właściwie zbilansowana dieta stanowi istotne uzupełnienie leczenia uzależnienia od alkoholu i ma duży wpływ na skuteczność rekonwalescencji alkoholika.